- Trage computer opschonen.
- Internet of e-mail problemen oplossen.
- Installeren van software of virusscanner.
- Printerproblemen verhelpen.
- Een computer APK (jaarlijks).
- Kinderen veilig laten internetten.
- Uitleg bedienen mobiele telefoon, digitale camera of PC tablet.
Wat wij doen
- Voorrijkosten € 9,-

- Halfuur tarief € 19,95

- Halfuur tarief voor leden € 9,95

- Lidmaatschap € 9,95 per jaar
Tarieven
070 308 55 04

Ons kantoor is geopend op
werkdagen van 9.30 - 16.30 uur
Afspraak maken
Een tablet speciaal ingesteld
voor senioren.
Senioren Tablet
previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

online adverteren www.m4n.nl

Windows 10: verbeter je privacy

Microsoft levert vanaf woensdag 29 juli Windows 10 als een gratis te downloaden upgrade voor Windows 7 en 8 op pc’s en sommige Windows-tablets. Maar wie Windows 10 installeert met de aanbevolen standaardinstellingen, doet concessies aan zijn privacy. Gelukkig kun je eenvoudig betere instellingen kiezen.
Windows 10 is bij zijn lancering niet direct voor iedereen beschikbaar. Vanaf 29 juli komen eerst de testers van alle voorgaande testversies van Windows 10 aan de beurt. Pas dagen of weken later volgt de rest.
De meeste upgraders zullen kiezen voor een Windows 10-installatie met de standaardinstellingen (de express setup). Maar is je privacy je lief, dan kies je bij de installatie liever de ‘geavanceerde’ installatie (of handmatige installatie). Dan kun je namelijk nog de zaken uitschakelen die niet zo gunstig zijn voor je privacy, maar die standaard wel ‘aan’ staan.
Zaken die in Windows 10 standaard ‘aan’ staan:
  • Windows 10 zal alle getypte en ingesproken tekst doorsturen naar Microsoft, zodat de persoonlijke assistent Microsoft Cortana in Windows 10 jou ‘beter leert kennen’. Ook de inhoud van je adresboek wordt geüpload naar deze internetdienst zonder dat je vrienden in jouw adresboek iets is gevraagd. Cortana zit op dit moment nog niet in de Nederlandstalige editie maar wordt naar verwachting later wel toegevoegd;
  • Windows 10 zal elke bezochte webpagina doorsturen naar Microsoft voor een veiligheidsanalyse met SmartScreen-technologie (al aanwezig in eerdere versies van Internet Explorer);
  • Windows 10 laat ingevoerde wifi-wachtwoorden eenvoudig delen met ‘vrienden’ op sociale netwerken;
  • Elk programma (app) op je pc of tablet mag jouw unieke reclame-ID uitlezen;
  • De nieuwe browser Edge wil jou gepersonaliseerde advertenties tonen;
  • De pc zal je locatie doorlopend opslaan én de locatiegeschiedenis delen aan alle programma’s (apps) op de pc die daarom vragen;
  • De programma’s (apps) die je installeert zien direct wie je bent (naam, foto).

Gesnuffel

En dit is nog maar een greep uit het meest zichtbare gesnuffel in gegevens door Windows 10. Microsoft wil blijkbaar veel meer dan vroeger weten wat Windows-gebruikers allemaal uitspoken op hun pc en op internet; wat hen allemaal interesseert. Dankzij al dat gegraaf en een beter profilering van gebruikers kan de reclame die zij op hun pc te zien krijgen beter op hen zijn afgestemd – en dat levert Microsoft veel meer op.

De privacyopties aanpassen (na de installatie)

Uitschakelen van het nieuwsgierige gesnuffel kan gelukkig ook ná de installatie van Windows 10. Windows 10 beschikt namelijk over een nieuw Privacymenu waarin alle opties keurig op een rij staan (en waarin ook de privacyvoorwaarden aanklikbaar zijn).
Je vindt het Privacymenu via: Start > Instellingen > Privacy.
Afbeelding 1: Instellingen
Windows 10 privacyopties instellen
Afbeelding 2: Privacyopties wijzigen
Windows 10 privacyopties instellen
Doorloop alle submenu’s van het privacymenu (klik op de links, zie afbeelding 2) en schakel alle privacyopties in een minder nieuwsgierige stand of uit.

Wifi-wachtwoorden delen (uitschakelen)

Windows 10 privacyopties instellen
Windows 10 privacyopties instellenDe wifi-wachtwoorden die je op de pc invoert en laat onthouden kun je standaard eenvoudig delen met al je ‘vrienden’ op sociale netwerken. Zo hoeven zij (en jij) minder vaak wachtwoorden in te voeren, want dat doet Windows 10 al voor je.
Het is een nieuwe functie in Windows 10 die in bepaalde situaties vast handig is maar ook wel een die een veiligheidsrisico met zich meebrengt. Het vergroot namelijk de kans dat je je wifi-netwerk deelt met mensen die je eigenlijk helemaal geen toegang wil geven. Als je iemand in goed vertrouwen toegang geeft tot je persoonlijk wifi-netwerk geef je feitelijk ook al zijn vrienden toegang.
De ‘sociale wifi-toegang’ maakt geen onderdeel uit van het Privacymenu maar is wel uit te schakelen, via:
Start > Instellingen > Netwerk en internet > Wifi-instellingen beheren > Wifi-inzicht.
Kijk bij ‘Netwerken die ik selecteer, wil ik delen met mijn’ … En haal de vinkjes weg bij: Outlook.com contacts, Skype contacts, Facebook friends en alle andere diensten die je daar ziet.

Adverteren bij Daisycon